igiena cavităţii bucale

Avantajele xylitolului sunt însemnate şi în igiena cavităţii bucale.

Screen Shot 2014-06-17 at 13.08.52

Cercetările clinice sistematice de peste 35 de ani certifică faptul că xylitolul este cel mai potrivit îndulcitor din punct de vedere al sănătăţii dinţilor, succesul se datorează structurii sale cu cinci atomi de carbon. Îndulcitorii polioli cu şase atomi de carbon, ca de exemplu sorbitolul pot fi metabolizaţi de bacteriile din cavitatea bucală iar în consecinţă se formează acidul responsabil pentru carierea dinţilor. Aceşti polioli se mai numesc şi cariogeni (însemnând „substanţe care produc cariile”, a nu se încurca cu expresia carcinogen, substanţă cancerigenă), ba mai mult a fost demonstrat şi faptul că sorbitolul însuşi accelerează apariţia cariilor într-o oarecare măsură.7

Bacteriile din cavitatea bucală nu pot intra în reacţie cu cei cinci atomi de carbon din structura xylitolului şi astfel nu pot produce acizii responsabili pentru formarea cariilor. Datorită acestui fapt xylitolul nu este cariogen, deoarece nu contribuie la formarea cariilor. Dimpotrivă, s-a dovedit ştiinţific că xylitolul poate reduce apariţia cariilor cu până la 80%.

Gumele de mestecat şi dulciurile fără zahăr, îndulcite cu xylitol au fost aprobate de cel puţin şase generaţii de asociaţii de stomatologi şi de către corpurile de control ale mai multor ţări.

Xylitolul s-a dovedit a fi deosebit de eficient în următoarele domenii:

- reduce formarea plăcii dentare

- reduce apariţia cariilor dentare prin reducerea producerii de acizi

- ajută la remineralizarea dinţilor

- ameliorează uscăciunea cavităţii bucale

 

Efectele benefice ale xylitolului asupra dinţilor:

 

Folosirea zilnică a xylitolului în igiena bucală – ca şi în cazul diabetului, în controlul greutăţii corporale sau privind efectul asupra căilor respiratorii superioare – s-a dovedit a fi deosebit de eficientă. Nevoia este evidentă: potrivit statisticilor întocmite în baza evidenţelor stomatologice publicate de Centrul de Sănătate Publică din America (CDC). Plătim scump – atât din punct de vedere financiar cât şi al unei stări de spirit precare. Potrivit datelor furnizate de CDC în 2004 americanii au apelat la medicul lor stomatolog de 500 de milioane de ori, aceasta însemnând 78 de miliarde de dolari cheltuite pe tratamente stomatologice. Centrul de Sănătate Publică din America a făcut cunoscut cu îngrijorare faptul că „foarte mulţi copii şi adulţi ignoră acele modalităţi, prin aplicarea cărora ar putea preveni infecţiile bucale şi implicit ar reduce cheltuielile stomatologice.”17

În cazul copiilor şi în cel al adulţilor igiena dentară pare o lupta continuă, dar zadarnică împotriva cariilor, în faţa invaziei dulciurilor şi a alimentelor cu conţinut exagerat de zahăr şi cumpărate în cantităţi imense şi cu mare repeziciune de populaţie. Figura 6. prezintă raportul copiilor americani cu carii (date valabile în 2000, la data realizării evaluării de Centrul de Sănătate Publică din U.S.A.).

Schema nr. 6: COPIII AMERICANI CARE PREZINTĂ CARII18

Axa verticală: Procentul privind fixarea bacteriilor

Axa orizontală: Vârsta (ani)

 

Să parcurgem statistica de mai jos legată de cariile dentare:

- Deşi caria dentară este o problemă de sănătate care se poate preveni uşor, totuşi este considerată una din cele mai răspândite boli cronice în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani – de patru ori mai des întâlnită, ca astmul bronşic (un procent de 42% faţă de 9,5%)

- Odată apărută, necesită tratament. Cu cât se intervine mai târziu, cu atât mărimea cariei creşte, afectând dintele şi cu atât costurile pentru tratamentul stomatologic vor fi mai mari.

- Mulţi adulţi au carii netratate (27% dintre adulţii cu vârste între 20 şi 39 de ani, 21% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 59 de ani şi 19% dintre adulţii generaţiei de peste şaizeci de ani).19

Una din metodele de prevenire ale cariilor dentare este reducerea cantităţii de acizi responsabili de formarea acestor carii. Aceşti acizi se formează atunci când bacteriile din gură absorb respectiv descompun zahărul din componenţa diferitelor alimente pe care le consumăm. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât furnizăm acestor bacterii mai multă hrană. Cu cât mai multe bacterii ajung la această hrană în gură, cu atât se formează mai mult acid, iar acest lucru duce la formarea cariilor dentare. Să împiedicăm ca aceste bacterii să prelucreze zahărul şi carbohidraţii consumaţi de noi şi să prevenim producerea acizilor. (Renunţarea la zahăr poate fi de folos, însă aceasta pare o provocare serioasă.)

Bacteriile nu pot descompune xylitolul din cauza structurii sale cu cinci atomi de carbon, astfel nu se produce acidul responsabil pentru formarea cariilor. Mestecarea gumei cu conţinut de cel puţin 1g de xylitol ajută la prevenirea formării acizilor, care atacă dinţii, astfel dinţii sunt în siguranţă până la spălarea lor sau curăţarea lor cu ajutorul aţei dentare, astfel putând exista o şansă de a ieşi învingători din această luptă, atât în rândul copiilor cât şi în rândul adulţilor – dar cel puţin împiedică acţiunea bacteriilor în formarea acizilor.5 Gustul dulce natural şi răcoritor al xylitolului sporeşte producerea de salivă, optimizând astfel valoarea pH-lui din gură şi favorizând igiena bucală.

 

Efectele benefice recunoscute ale xylitolului

Nenumărate studii confirmă faptul că folosirea xylitolului, fie sub forma gumei de mestecat, fie sub forma alimentelor astfel îndulcite, reduce riscul formării cariilor dentare. Figura 7. prezintă şansele de apariţie a cariilor în cazul consumului gumelor de mestecat îndulcite cu xylitol respectiv în cazul celor îndulcite cu un alt tip de îndulcitor.

Figura 7. RISCURILE RELATIVE ALE APARIŢIEI CARIILOR

Axa verticală: Reducerea apariţiei cariilor

Axa orizontală: Gumă de mestecat cu zahăr, Fără gumă de mestecat, Gumă de mestecat fără zahăr, Gumă de mestecat cu xylitol

 

 

Unele studii confirmă faptul că, la cei care consumă gume de mestecat cu conţinut de xylitol şansele de apariţie a cariilor este mai redusă cu 70%, faţă de cei care evită consumul lor şi este aproape cu 65% mai redusă faţă de consumatorii de gume de mestecat cu conţinut de sorbitol.8

Xylitolul ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor în trei feluri:

1. Împiedică producerea de acizi de către bacteriile din cavitatea bucală. Xylitolul împiedică formarea cariilor, deoarece bacteriile din gură nu-l pot descompune, astfel aceste bacterii nu pot produce nici acel acid responsabil pentru formarea cariilor. Diferitele tipuri de îndulcitori pe care le folosim (de ex. zahărul obţinut din trestia de zahăr, glucoza, sau fructoza) contribuie semnificativ la formarea cariilor dentare; acesta din cauza faptului că bacteriile le pot descompune, producând astfel acizi. Consumul crescând de zahăr agravează situaţia (un american a ajuns să consume zilnic în medie 20 de linguriţe de zahăr, adăugat la difeite produse3): mai mult zahăr înseamnă mai multă hrană pentru bacterii, asta însemnând producţie mai mare de acizi, ceea ce creşte pericolul apariţiei cariilor dentare. Bacteriile din gură pot descompune şi anumiţi substituţi ai zahărului (ex. sorbitolul) astfel şi acestea contribuie la formarea cariilor.

2. Reduce depunerea plăcii dentare. Placa dentară este tărâmul preferat al bacteriilor, care trebuie eliminat, în caz contrar acestea vor începe producerea acizilor care cauzează cariile. Xylitolul asimilat prin mestecarea regulată a gumei cu conţinut de xylitol, din cauza structurii sale cu cinci atomi de carbon împiedică depunerea plăcii dentare pe smalţul dinţilor până la următoarea spălarea a dinţilor sau curăţarea acestora cu aţă dentară.

3. Ajută la remineralizarea smalţului dentar. Pe lângă proprietăţile prezentate mai sus, xylitolul ajută la remineralizarea dinţilor, îndeosebi în micile găuri apărute pe smalţul dentar. În prezenţa xylitolului acţiunea bacteriilor de a produce acizi nu va fi posibilă, iar din cauza asta valoarea pH a plăcii nu va scădea. Echilibrul stabil al valorii pH a plăcii bacteriene previne dizolvarea mineralelor din smalţul dentar, mai mult, favorizează reconstrucţia acestora prin întărirea interiorului micilor găuri apărute în dinţi, astfel aceste mici găuri netratate vor fi mai puţin sensibile.5 20

Pentru ca xylitolul să poată acţiona potrivit celor prezentate mai sus, acesta trebuie să fie prezent într-o anumită concentraţie în salivă şi în compoziţia plăcii. Această valoare poate fi obţinută prin simpla mestecare a gumei sau a unor tipuri de tablete de mestecat, prin folosirea pastei de dinţi, etc., cu condiţia ca aceste produse să conţină xylitol în cantităţi suficiente, cât să asigure concentraţia necesară şi să fie uşor dizolvabil. În capitolul „Folosirea xylitolului” există o recomandare, care se referă la cantitatea şi frecvenţa recomandată în folosire, pentru obţinerea efectelor benefice prezentate mai sus.

După mulţi ani de experimente şi studii clinice s-au confirmat efectele benefice ale xylitolului în prevenirea cariilor dentare; în cele ce urmează vă vom prezenta unele dintre acestea.

Descrierea şi rezultatele experimentelor legate de efectele xylitolului asupra cariilor dentare

Studii îndelungate au demonstrat avantajele oferite de xylitol în igiena dentară. Experimentele descrise mai jos ne arată doar câteva exemple din multitudinea meritelor importante şi dovedite în repetate rânduri ale xylitolului.

Studiul nr. 1: Efectul xylitolului

La începutul anilor 1980 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) a făcut cercetări în Polinezia Franceză şi Ungaria. În urma investigaţiilor făcute în Polinezia Franceză,persoanele investigate timp de 32 de luni au consumat mâncăruri îndulcite cu xylitol. La persoanele investigate a scăzut cu 40% procentul apariţiei cariilor,comparativ cu cei care s-au apărat doar cu ajutorul pastei de dinţi cu fluor.

 

 

În investigaţiile făcute în Ungaria xylitolul a scăzut deasemenea (cu 45%) pericolul apariţiei cariilor, comparativ cu prevenţia de bază. În ambele cazuri xylitolul a asigurat protecţie mai mare, decât folosirea individuală a fluoridului.21

Studiul nr. 2: xylitol vs. fluorid

În investigaţiile făcute la o şcoală din Finlanda, susţinută de Consiliul Naţional Finlandez al Sănătăţii într-un mic orăşel din provincie, în Ylivieska, s-a experimentat cu gumă de mestecat cu conţinut de 64,7% de xylitol. Au ales acest oraş pentru că,şcolarii din acea zonă au folosit deja metodele obişnuite de prevenire ale igienei bucale şi din această cauză specialiştii şi conducerea şcolii au considerat că tratamentul cu xylitol nu va avea efecte semnificative. Copiii au mestecat zilnic câte două respectiv trei pastile de gumă cu conţinut de xylitol. În ambele cazuri xylitolul a fost mai eficient decât celelalte metode: apariţia cariilor la copiii care au folosit două pastile de gumă de mestecat, a fost mai mică cu 30%, iar la copiii care au folosit trei pastile a fost mai mică cu 60%.21

Studiul nr. 3: xylitol vs. sorbitol

În anii 1980 a fost realizat un experiment interesant în Belize, în cadrul căruia,guma de mestecat îndulcită cu sorbitol a fost comparată cu cea îndulcită cu xylitol în cercul unor copii, care nu au beneficiat de igienă bucală adecvată (apă potabilă netratată cu fluor, obiceiuri de igienă dentară neadecvate, folosirea excesivă a zahărului, etc.)

După 40 de luni, copiii care au folosit gume de mestecat cu conţinut de xylitol, procentul de apariţie a cariilor a fost mai mic cu 73% în comparaţie cu copiii care au consumat gumă de mestecat cu sorbitol (26%). Această investigaţie este importantă deoarece demonstrează că xylitolul este nu numai un excelent substitut al zahărului,ci ajută şi la prevenirea cariilor.21

Studiul nr. 4: xylitol vs. cariile dentare în fază incipientă

Efectul unor bacterii aflate în cavitatea bucală – îndeosebi al Streptococcus mutans – este creşterea concentraţiei de acizi în gură. Aceşti acizi dizolvă încet smalţul dentar, astfel dintele este mai puţin rezistent la formarea cariilor. Atâta timp cât putem menţine concentraţia acizilor din gură la un nivel scăzut, şi smalţul dentar se va dizolva mult mai încet. Cel mai bine ar fi dacă substanţa care moderează gradul de aciditate din gură ar ajuta şi la reconstrucţia smalţului dentar.

Procesul de dizolvare a smalţului dentar se numeşte demineralizare, iar procesul de reconstrucţie a smalţului se numeşte remineralizare. Pe lângă faptul că xylitolul moderează gradul de aciditate a plăcii dentare, împreună cu fosforul şi cu calciul poate forma compuşi chimici, care după acestea vor forma un strat protector eficient (cristale noi) în cariile noi formate. Acest strat protector împiedică dezvoltarea bacteriilor, acestea fiind izolaţi de hrana lor, astfel aceste bacterii sunt distruse.20

Dacă facem un sumar al acestor investigaţii putem observa că efectele xylitolul în prevenirea cariilor sunt semnificative. Copiii în fiecare din cazurile prezentate, au consumat zilnic câte 7-15 g xylitol (3-5 buc.) timp de trei ani. Rezultatele sunt prezentate în figura 8.

Studiul nr. 5: Efectele în timp ale xylitolului

În anul 1995 s-a efectuat un nou studiu în Belize legat de efectele benefice ale xylitolului în faza incipientă a formării cariilor. Acest studiu a confirmat faptul că xylitolul poate să oprească procesul de formare a cariilor şi în locurile deja afectate.


 

Figura 8. REDUCEREA FRECVENŢEI APARIŢIEI CARIILOR ÎN TREI ANI

Cercetările efectuate de WHO în Ungaria

Cercetările efectuate de WHO în Polinezia Franceză

Yliviesk, Finlanda

Belize

Efectele xylitolului asupra danturii copiilor s-au dovedit a fi semnificative chiar şi după un timp îndelungat după terminarea investigaţiilor. După revenirea cercetătorilor la 2-5 ani după programul guma de mestecat, au constatat că pericolul apariţiei cariilor a scăzut cu 93% la dinţii care au apărut la un an după folosirea gumei de mestecat cu xylitol, şi cu 88% la dinţii care au apărut după doi ani de la consumare regulată a gumei de mestecat. Efectele în timp ale xylitolului sunt legate de oprirea procesului de formare a cariilor în fază incipientă şi la oprirea distrugerii dintelui.20

Cercetările făcute în Ylivieska (vezi studiul nr. 2) prezintă efectele îndelungate ale xylitolului, care puteau fi observate şi după încetarea consumului de xylitol. Cercetările efectuate la 2-5 ani după terminarea programuluiguma de mestecat, au evidenţiat faptul că, pe dinţii formaţi în timpul programului sau după acest program, s-a manifestat efectul anticarie.

Rolul mamelor în prevenirea cariilor în perioada copilăriei timpurii

Apariţia primilor dinţi constituie suprafeţe excelente pentru fixarea bacteriilor patogeni. Prin legătura strânsă între bebeluşi şi mame, sau îngrijitori, este favorizată transmiterea bacteriilor (inofensive şi ofensive în aceeaşi măsură) la bebeluşi. Cercetările confirmă faptul că, dacă mama consumă frecvent şi regulat gumă de mestecat cu xylitol, întârzie transmiterea bacteriilor şi implicit apariţia cariilor, dar şi frecvenţa apariţiei cariilor la copiii lor, va fi mai redusă.

Cercetătorii au comparat trei grupuri de mame, la care bacteria Streptococcus mutans a fost prezentă în număr mare.22 Fiecare grup în parte a primit alt tratament de prevenţie: Mamele aparţinând primei grupe, au mestecat gume cu conţinut de xylitol începând cu a treia lună după naştere şi până în luna douăzeci şi patru. Membrilor grupei a doua, li s-au aplicat 3×3 badijonări locale cu soluţie antiseptică de clorhexidine timp de 5 ani. Mamelor din grupa a treia li sau aplicat 3×3 badijonări locale cu soluţie cu conţinut de fluor timp de 5 ani. Copiii mamelor din cele trei grupuri s-au prezentat din 12 în 12 luni la un control bacteriologic al cavităţii bucale, între vârsta de 2 şi 5 ani. Figura nr. 9 prezintă efectele unor tratamente profilactice în vederea împiedicării trasmiterii bacteriilor şi instalării acestora în cavitatea bucală a copiilor.

Figura 9: EFECTELE XYLITOLULUI ÎN PROCESUL DE TRANSMITERE AL STREPTO-COCCUS MUTANS DE LA MAMĂ LA COPIL

Axa verticală: Raportul instalării bacteriilor

Axa orizontală: Grupuri

Alb: Badijonări cu fluor, badijonări cu clorhexidină, gumă de mestecat cu xylitol

Dintre toate xylitolul a influenţat cel mai mult instalarea bacteriilor în guriţele bebeluşilor, astfel apariţia cariilor a fost mai rară cu 70% în grupul unde s-a folosit xylitol, comparativ cu celelate două grupuri.

Cercetarea a pus în lumină felul în care folosirea xylitolului de către mame influenţează frecvenţa apariţiei cariilor dentare la copiii lor. La copiii ai căror mame au consumat xylitol timp de trei ani,apariţia cariilor a fost mai rară faţă de ceilalţi copii, ai căror mame nu au beneficiat de tratament cu xylitol; acest lucru este prezentată în figura nr. 10.22

 

 

Figura 10. REDUCEREA RISCURILOR APARIŢIEI CARIILOR

Axa verticală: Raportul dinţilor fără carii

Axa orizontală: vârstă

Pătrat alb: fără bacterii la vârsta de 2 ani

Bulină neagră: bacterii depistate la vârsta de 2 ani

Din cele prezentate mai sus putem concluziona faptul că folosirea îndelungată a xylitolului de către mame şi alţi îngrijitori ai copilului, în perioada în care acestora le cresc dinţii, întârzie cu succes şi reduce procesul de transmitere a bacteriilor la copii, prin faptul că reduce numărul bacteriilor din gura mamelor.

„Deoarece numărate studii demonstrează efectul anticarie al xylitolului n-ar fi etic privarea oamenilor de beneficiile posibile.” Catherine Hayes, specialist în stomatologie, cercetător

SUMAR

Susţinerea folosirii xylitolului în igiena dentară creşte de la an la an în Statele Unite ale Americii. Institutul Naţional de Sănătate, Preşedintele Colegiului Medicilor din S.U.A. şi nenumărate alte organizaţii renumite au formulat recomandări legate de folosirea xylitolului fie sub formă de pastă de dinţi, gumă de mestecat sau bomboane. În zilele noastre în multe magazine alimentare şi magazine specializate pe produse din domeniul sănătăţii se pot găsi produsele cu conţinut de xylitol, chiar şi marile supermarket-uri comercializează gume de mestecat care au în compoziţia lor xylitol; xylitolul poate fi modul simplu în stoparea apariţiei cariilor şi ale neplăcerilor provocate de acestea.