diab’et

Xylitolul prezintă avantaje importante pentru diabetici şi ajută la menţinerea greutăţii corporale.

Xylitolul este un îndulcitor natural, care menţine glicemia la un nivel scăzut în mod constant. Dacă se adaugă xylitol la preparatele îndulcite altădată cu zahăr, datorită indicelui glicemic de 7 (IG; pe scala indicilor glicemici cel al zahărului este 100) ajută la menţinerea constantă a glicemiei.

Screen Shot 2014-06-17 at 13.06.33

IG-ul scăzut al xylitolului ajută nu numai la păstrarea între limite normale a glicemiei, ci şi la reglarea senzaţiei de foame şi ajută în problemele legate de obezitate. Xylitolul se absoarbe şi se transformă lent în organism, de aceea creează o stare de saţietate şi scade pericolul supraalimentării. Apoi, datorită faptului că are conţinut caloric cu 40% mai puţin faţă de zahăr, xylitolul ajută la scăderea aportului caloric, implicit la scăderea în greutate.

Începând din anii şaizeci, industria alimentară foloseşte xylitolul, acesta fiind încadrat în lista carbohidraţilor pe etichetele produselor, iar în S.U.A. a fost permisă folosirea acestuia ca aditiv alimentar pentru prepararea unor produse alimentare dietetice, putând fi folosit în cantităţi nelimitate.

Bolnavii de diabet şi hipoglicemicii (cei care au nivelul scăzut al glicemiei în sânge) îl pot folosi liniştit.

Avantajele xylitolului în diabetul zaharat şi în curele de slăbire :

Aşa cum mulţi factori de seamă contribuie la crearea unei stări de sănătate bune, xylitolul poate îndeplini un rol deosebit de important în diabetul zaharat şi în menţinerea greutăţii corporale, poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, al insuficienţei renale, al accidentelor vasculare cerebrale, al neuropatiei periferice şi al morţii.

Diabetul zaharat

În profilaxia şi tratarea diabetului zaharat de tip 1 şi tip 2 efectele benefice ale xylitolului sunt apreciabile atât din punct de vedere al eficienţei asupra organismului cât şi din punct de vedere financiar. Potrivit datelor Asociaţiei Americane de Diabet în anul 2005, 20,8 milioane de oameni sufereau de diabet, din care un milion şi jumătate sunt acele cazuri recent diagnosticate în care intră bolnavii de douăzeci de ani şi bolnavii mai în vârstă. Alţi 41 de milioane de oameni s-au dovedit a fi prediabetici, stadiu în care nivelul de glicemie depăşeşte limitele normalului; în acest stadiu nivelul de glicemie nu este atât de ridicat încât să se poată confirma boala, dar creşte riscul apariţiei diabetului de tip. 2, ale afecţiunilor cardiace, ale accidentelor vasculare cerebrale.1

În anul 2002 în S.U.A. aproape 10% din fondul de sănătate s-a cheltuit pentru tratarea diabetului zaharat. Suma cheltuielilor totale destinate tratării acestei boli în anul 2002 a fost estimată la 132 de miliarde de dolari; asta înseamnă că pentru tratarea fiecărui bolnav de diabet s-au cheltuit câte 13.243 de dolari în comparaţie cu suma de 2.560 de dolari cheltuită pentru un bolnav tratat cu altă boală.

În baza pronosticurilor Oficiului Naţional de Statistică, Asociaţia Americană de Diabet se aşteaptă la creşterea în continuare a numărului de bolnavi de diabet zaharat.Suma cheltuielilor aferente se va mări fără îndoială. Diagrama din figura 1. prezintă creşterea estimată a cheltuielilor pentru tratarea diabetului zaharat în perioada 2002-2020.

figura 1. CREŞTEREA CHELTUIELILOR ASIGURATE TRATĂRII DIABETULUI ZAHARAT9

Axa verticală: Miliarde de dolari americani (dolari U.S.A.)

Axa orizontală: Toate cheltuielile

Mulţi dintre noi pot fi capabili în diferite feluri la prevenirea sau tratarea diabetului şi ale complicaţiilor acestuia; cea mai la îndemână şi totodată cea mai importantă modalitate în acest scop este influenţarea nivelului de glicemie. În baza cercetărilor efectuate în Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, Centrele Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) consideră că prin controlul glicemiei, incidenţa bolilor asociate, apărute în urma diabetului cum ar fi complicaţiilor la nivelul ochilor (retinopatia diabetică), ale rinichilor, ale nervilor, ar putea fi redusă cu 40%. În cazul prediabeticilor controlul nivelului de glicemie, combinat cu un control al greutăţii corporale şi exerciţii fizice este mai eficient şi poate preveni sau întârzia apariţia diabetului, ajungând până la normalizarea nivelului de glicemie.

Xylitolul este îndulcitorul ideal pentru diabetici deoarece indicele glicemic (IG) este mult mai scăzut faţă de cel al zahărului (zahărul obţinut din sfecla de zahăr). Figura 2. prezintă reacţia glicemiei la glucoză (valoarea standard a indicelui glicemic) şi la xylitol.

Figura nr. 2 Variaţiile nivelului de glicemie

Axa verticală: nivelul glicemic

Axa orizontală: timpul (în minute)

Pătratul alb: xylitolul

Punctul negru: glucoza

 

 

O pagină specializată pe această problemă de pe internet (www.glycemindex.com), defineşte conceptul indicelui glicemic ca fiind poziţionarea carbohidraţilor pe a scară gradată de la 0 la 100 în funcţie de valoarea cu care creşte nivelul de glicemie după consumul lor. Alimentele care au IG ridicat sunt acele alimente care sunt uşor digerabile şi absorbite de organism, dar produc o variaţie însemnată a nivelului de glicemie. Alimentele cu indicele glicemic scăzut datorită digerabilităţii şi implicit al absorbţiei lor lente produc o creştere treptată a nivelului de glicemie şi al insulinei; efectele medicale benefice asupra organismului sunt dovedite.11

Cu cât este mai lentă descompunerea moleculei cu atât este mai mică valoarea indicelui. Cu cât valoarea indicelui este mai mică cu atât nivelul de glicemie va rămâne mai stabil. Se consideră indice mare valoarea de peste 70, iar sub valoarea de 55 se consideră indice mic. Tabelul 1. prezintă indicele glicemic al diferiţilor îndulcitori:

Tabel 1: INDEXUL GLICEMIC AL ÎNDULCITORILOR OBIŞNUIŢI

ÎNDULCITOR IG
Glucoza 100
Zahărul de masă 68
Mierea 55
Fructoza 19
Xylitolul 7

Este evident că Xylitolul având valoarea IG 7, menţine scăzut nivelul de glicemie în organism şi astfel reduce semnificativ nevoia de insulină a organismului.